Botezul ortodox si botezul catolic

Posted by nikos 15/09/2014 0 Comment(s) Colectiile Nikos,

Botezul este cel dintai mare eveniment din viata copiilor, si in functie de religie, traditie sau obiceiuri acest moment trebuie sa se desfasoare dupa anumiti pasi, care de cele mai multe ori te pun in dificultate. Deoarece conform proverbului ” cate bordeie atatea obicee” , este indicat ca inainte de organizarea acestui eveniment,  sa discuti si cu preotul care va oficia slujba de botez pentru micutul tau, dar si cu o persoana mai in varsta, daca esti  interesata sa respecti si traditia zonei in care locuiesti.


O prima diferenta in ceea ce presupune botezul, apare din punct de vedere al religiei, cele mai inalnite religii de la noi fiind ortodoxismul si catolicismul.

 

Botezul in religia ortodoxa

Cand este bine sa iti botezi copilul?

 

Dupa parerea preotilor, perioada cea mai buna pentru a-ti boteza micutul este intre 8 si 42 de zile de la nastere. Cu toate acestea, cea mai mare parte a copiilor sunt botezati la varste mai intainte, adica dupa 3 luni, iar acest lucru nu reprezinta nicio problema. Preotii ne recomanda, in general, ca slujba botezarii celui mic sa aiba loc dupa 40 de zile pentru ca, conform religiei, mama nu poate sa asiste la slujba mai devreme de acesta perioada.

Sfanta Sujba a Botezarii se poate oficia in orice zi a saptamanii (cu exceptia zilelor prevazute in calendar, in care nu se cununa si nu se boateaza). Pe la tara,  preotii recomanda ca botezul sa aiba loc in zile  de sarbatoare, imediat dupa Liturghie, dar nu ttrebuie sa te temi, pentru ca acest lucru nu este o regula.

 

Unde se oficiaza slujba botezului ortodox?

 

Poti alege orice biserica doresti. Traditia spune ca este bine sa alegi ca Sfanta Slujba a Botezului pentru micutul tau, sa fie oficiata la biserica unde a fost botezat unul dintre parinti. Poti alege o biserica al carei nume  corespunde cu cel al micutului,sau, de ce nu, biserica unde a fost oficiata cununia ta religioasa.

Obiceiuri legate de botez

  • Nasii, parintii spirituali ai micutului, trebuie sa intre primii in biserica, tinand copilul in brate.
  • Nasa tine in brate copilul, atat la intrarea in biserica cat si pe durata slujbei pentru botez, timp in care nasul trebuie  sa tina lumanarea.
  • Mama nu trebuie sa stea langa proaspatul crestinat pe intreg parcursul slujbei.
  • Micutul este bagat de 3 ori in cazanul cu apa de catre preot. 
  • Nasii (in special nasa) trebuie sa stie Crezul  si sa il rosteasca dupa preot sau odata cu acesta.

 

3 lucruri necesare la botez

 

1.   Lumanarea de botez –   este necesara in cadrul slujbei; simbolizeaza primirea micului copilas intre crestini. Lumanarile pot fi decorate cu flori naturale sau cu materiale si jucarii; insa, indiferent de modell pe care il alegi, floral sau cu jucarii, incearca sa optezi pentru lumanari usoare – nasii iti vor multumi.  Noi avem cele mai usoare lumanari de pe piata, asa ca alegerea este destul de simpla!

Oferta noastra de lumanari de botez o gasesti aici!

2.   Trusoul de botez –   trebuie sa contina: panza alba, tivita sau netivita (in functie de preferintele preotului), prosop mare pentru bebelus, fasa, sticluta pentru mir, prosop mic si sapun pentru preot.

3.   Cutie pentru trusou –   este utila pentru transportul trusoului la biserica. De asemenea, poti pune in aceste cutii si hainutele copilului. Deoarece sunt destul de incapatoare, ulterior pot fi folosite pentru pastrarea jucariilor.

 

Botezul catolic

 

Deoarece nu sunt foarte mari diferente intre cele doua religii, nu vor fi nici  intre cele doua slujbe pentru crestinare. Exista insa cateva mici deosebiri pe care ti le vom prezenta in continuare.

Cand este bine sa iti botezi micutul in religia catolica?

In religia catolica, preotul lasa parintilor o perioada mai lunga de timp , chiar si de cativa ani pentru a-si crestina copilul.

Iata cateva deosebiri intre cele doua slujbe de crestinare:

  • La catolici, parintii sunt cei care trebuie, la intrarea in biserica, sa faca public numele micutului, fata de ortodocsi unde acest lucru este facut de nasi.
  • La catolici mama este cea care tine in brate copilul in brate, pe durata slujbei, iar la ortodocsi nasei ii revine acest rol.
  • La catolici, copilul este stropit de 3 ori pe crestet, timp in care preotul  face semnul crucii, iar la ortodocsi copilul este cufundat de trei ori in apa.

 

In loc de concluzie

Exista foarte multe obiceiuri legate de botezul copilului. Ele difera destul de mult de la o regiune la alta, chiar de la o biserica la alta. Cel mai bine este sa mergi la biserica la care intentionezi sa botezi copilul si sa afli informatiile de la sursa: ce trebuie sa aduca parintii, ce aduc nasii, informatii legate de desfasurarea slujbei, costuri.

 

 

Write a Comment